Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Blog chmura tagów
Regały warzywne i owocowe do sklepu spożywczego 0
Regały warzywne i owocowe do sklepu spożywczego

Regały warzywne i owocowe do sklepu spożywczego

Ekspozycja warzyw i owoców często nie jest traktowana w sklepach tak poważnie, jak powinna. Wbrew pozorom, to jak ją zaaranżujemy, będzie miało duży wpływ na ruch Klientów na stoisku. Regały warzywne i owocowe muszą zainteresować swoim wyglądem. Następnie zatrzymać na dłużej i zachęcić do zakupu.

Jakie meble wybrać na stoisko owocowo-warzywne?

Stoiska z owocami i warzywami powinny być wyposażone w specjalistyczne meble. Zazwyczaj są to regały przyścienne lub, w większych sklepach, gondole warzywne. Meble są dostosowane do tego, by można było umieścić na nich skrzynki z owocami i warzywami. Zwykle są umieszczane na półkach pod odpowiednim kątem, tak by dostęp do produktów był ułatwiony. W regałach sklepowych na warzywa i owoce istotne jest także oświetlenie oraz umieszczenie paneli z lustrami. Na tego typu stoiskach powinno się używać białego oświetlenia, które podkreśla naturalne, żywe kolory. Inne oświetlenie mogłoby sprawić wrażenie nienaturalności. Lustra z kolei nadadzą wrażenia obfitości i bogactwa towaru.

Stoisko samoobsługowe czy sprzedaż zza lady?

Ważną kwestią jest decyzja, czy owoce i warzywa chcemy sprzedawać zza lady, czy stworzyć specjalne stoisko. W przypadku drugiej opcji często dodatkowo umieszcza się na stoisku samoobsługową wagę. Najczęściej takie rozwiązanie można spotkać w supermarketach i większych sklepach spożywczych. Takie wagi są wyposażone w mechanizmy metkujące. Klient sam waży owoce i przykleja do nich etykietę z kodem kreskowym i wagą produktu. Jeśli to obsługa waży towar, zazwyczaj używa się urządzeń, które mają tylko ekran wskazujący wagę produktu.

Jak stworzyć ekspozycję na dziale warzywno-owocowym?

Owoce i warzywa powinny być odpowiednio pogrupowane. Jest to uzasadnione kwestiami praktycznymi. Przede wszystkim istotna jest funkcjonalność i wygoda robienia zakupów. Klient powinien przemieszczać się po stoisku intuicyjnie i być w stanie łatwo znaleźć wszystkie potrzebne produkty. W tym celu wykorzystuje się podstawowy podział warzyw i owoców na kategorie.

Podział warzyw i owoców

Obok siebie umieścić należy warzywa „z ziemi” jak ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka i seler. Następnie warzywa, które często je się surowe – pomidory, ogórki lub papryka. Kolejną grupą są warzywa kapustne – kapusta, sałata czy kalafior. Osobno powinny być umieszczone także warzywa strączkowe oraz takie, które są używane głównie jako przyprawy. Mogą to być koperek, szczypiorek, cebula i czosnek. Jeśli chodzi o dział owocowy, oddzielone powinny być od siebie cytrusy, owoce sezonowe oraz cała reszta. Taki podział powinien zdecydowanie ułatwić zakupy Klientom oraz organizację ekspozycji w sklepie.

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Informacja w nagłówku

Infolinia:

Telefon: 515 212 316, 515 212 301

Email: sklep@abm.com.pl

Informacja w stopce
F01 JS Helper
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium