Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Blog chmura tagów
Blog kategorie
Regał chromowany - zastosowanie w gastronomii 0
Regał chromowany - zastosowanie w gastronomii

Meble metalowe sprawdzają się najlepiej w miejscach, gdzie przygotowuje się żywność. Czyli na zapleczach restauracji, barów, kawiarni. Dlaczego? Regał chromowany łatwo utrzymać w czystości. Jest stabilny, odporny na temperaturę i wilgoć. Nie pochłania też zapachów docierających z kuchni.

Regał druciany na magazynowanie towaru

Magazyn z założenia służy do przechowywania większej ilości produktów. W przypadku żywności są to zwykle ciężkie produkty, ułożone w skrzynkach lub kartonowych opakowaniach. Na szczęście druciany regał udźwignie ciężar nawet do 200 kg na jednej półce. Nie musimy zatem martwić się, że mebel nie wytrzyma pod naporem ciężaru. Solidne półki są w stanie utrzymać plastikowe skrzynki z warzywami i owocami, szklane butelki, zapasy oleju, mąki czy cukru.

Regał chromowany możemy także łączyć w ciągi. Co to oznacza? Jeśli prowadzimy średnią lub dużą gastronomię, będziemy potrzebować więcej niż jeden regał do magazynu. Ustawiając kilka regałów w szeregu przy ścianie, tworzymy właśnie ciąg. Zaletą tego rozwiązania jest oszczędność miejsca. Meble ustawione w ten sposób zostawiają wolną przestrzeń na środku pomieszczenia. Dzięki temu mamy łatwiejszy dostęp do regałów.

Towar możemy też wygodnie pogrupować. Jeden regał przeznaczymy na przykład na skrzynki z owocami i warzywami. Drugi regał zajmą napoje w butelkach i kartonach. Trzeci regał zagospodarujemy natomiast produktami sypkimi. W ten sposób zawsze bez problemu znajdziemy poszukiwane produkty. Będą one bowiem znajdować się za każdym razem w tym samym miejscu.

Co więcej, wyposażenie gastronomii w postaci urządzeń i mebli powinno mieć atest PZH. Regał chromowany z atestem zapewnia bezpieczeństwo i działanie zgodnie z wytycznymi. Oczywiście należy pamiętać także o zasadzie osobnego przechowywania żywności. Akcesoria do sprzątania czy rzeczy osobiste pracowników nie możemy przechowywać na tym samym regale. W ten sposób eliminujemy ryzyko tak zwanych zakażeń krzyżowych. Dochodzi do nich właśnie wtedy, gdy nie są przestrzegane zasady higieny.

Meble ze stali nierdzewnej czy węglowej

Choć regały do magazynu zwykle wyglądają podobnie, mogą różnić się materiałem, z którego są wykonane. Często jest to stal nierdzewna, odporna na korozję. Oprócz węgla i żelaza ma ona również dodatek innych stopów. Właśnie dzięki temu zyskuje wspomnianą odporność na rdzewienie.

Z kolei stal węglowa charakteryzuje się większą wytrzymałością. Stal węglowa w przeciwieństwie do stali nierdzewnej zawiera głównie dwa pierwiastki – żelazo i węgiel. Inne pierwiastki dodawane do tej stali stanowią śladowe ilości. Czysta stal węglowa od nierdzewnej różni się tym, że może rdzewieć. Tyczy się to głównie przedmiotów, które mają kontakt z wodą, na przykład noży. Problem ten niweluje jednak zabieg chromowania. Warto więc rozglądać się za regałami wykonanymi z chromowanej stali węglowej.

W przypadku regałów wystarczy co jakiś czas przetrzeć mebel suchą szmatką lub nasączoną odpowiednim preparatem. Co ważne, regały ze stali węglowej nie pękają ani nie zmieniają kształtu. Jak widać, regały chromowane do gastronomii to całkiem rozsądny wybór.

Być może zainteresują Cię także teksty:
https://blog.abm.com.pl/wyposazenie-gastronomii-meble-na-zaplecze/
http://stojaki-sklepowe.pl/akcesoria-dodatkowe/meble-druciane-zastosowanie-i-zalety-uzytkowania/

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Informacja w nagłówku

Infolinia:

Telefon: 515 212 316

sklep@abm.com.pl

Informacja w stopce
F01 JS Helper
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium