Wyposażenie sklepu mięsnego – krajalnica do mięsa 0
Wyposażenie sklepu mięsnego – krajalnica do mięsa

Sklepy z wyrobami mięsnymi zwykle nie narzekają na brak Klientów. Jednak dłuższe kolejki oznaczają wydłużony czas oczekiwania. Profesjonalna krajalnica do mięsa ułatwia i przyśpiesza pracę. Sprawmy, żeby nasi Klienci wychodzili ze sklepu zadowoleni.

Krajalnice do wędlin do sklepu – rodzaje i zastosowanie

Podstawowe wyposażenie sklepu mięsnego, takie jak lada chłodnicza do mięsa, maszynki do mielenia czy deski, obejmuje także krajalnice. Dzięki nim otrzymujemy równo pokrojony produkt o stałej jakości. Co ważne, nie generujemy odpadów, a co za tym idzie, strat.

Krajalnica grawitacyjna do wędlin posiada odpowiednie nachylenie stołu podawczego względem noża. Dzięki temu pokrojona żywność jest prawidłowo dociśnięta, a krojenie nie wymaga użycia dużej siły. Niektóre modele pozwalają na krojenie zarówno twardych wędlin, jak i miękkich serów. Dzięki temu nie inwestujemy w dwie osobne maszyny.

Krajalnica półautomatyczna wspomaga pracę krojenia wędlin i serów. Wyposażona jest w panel sterujący pozwalający na wybranie prędkości i skoku stołu podawczego. W niektórych modelach
zastosowane są rozwiązania ułatwiające krojenie ręczne. Jest nim na przykład opcja zmiany prędkości stołu podawczego. Krajalnica Ma-Ga S3-712 jest przykładem modelu półautomatycznego z powyższymi funkcjami.

Krajalnica automatyczna to model przeznaczony do supermarketów, stworzony do intensywnego użytkowania w sklepach, gdzie liczy się szybkość obsługi Klientów. Wybieramy grubość i ilość plastrów, a krajalnica wyłącza się automatycznie po pokrojeniu produktu. Dodatkowe funkcje, takie jak odkładanie ciągłe, możliwe jest dzięki specjalnym czujnikom w maszynie.

 

Przedłużenie żywotności maszyny – regularna konserwacja

Nawet najdroższa krajalnica do mięsa nie popracuje długo bez właściwej konserwacji. Czyszczenie zapewnia higienę oraz dłuższą żywotność i dobry stan elementów.

Proces rozpoczynamy od demontażu części do mycia. Odkręcamy między innymi pokrętła i osłony noża, odsuwamy tacę i czyścimy elementy. Po zakończeniu montujemy je z powrotem w krajalnicy.

Nóż krajalnicy należy także regularnie ostrzyć. Służy do tego kamień ostrzący do krajalnicy. Ważne, aby po naostrzeniu noża pamiętać o dokładnym usunięciu pozostałości, tak aby nie przenieść ich na krojony towar. Niektóre części powinno się także regularnie smarować specjalnym olejem.

Regularne czyszczenie oraz konserwacja zapewni dobry stan krajalnicy.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
F01 JS Helper
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium