Sklepy z wyrobami mięsnymi zwykle nie narzekają na brak Klientów. Jednak dłuższe kolejki oznaczają wydłużony czas oczekiwania. Profesjonalna krajalnica do mięsa ułatwia i przyśpiesza pracę. Sprawmy, żeby nasi Klienci wychodzili ze sklepu zadowoleni.
Krajalnice do wędlin do sklepu – rodzaje i zastosowanie
Podstawowe wyposażenie sklepu mięsnego, takie jak lada chłodnicza do mięsa, maszynki do mielenia czy deski, obejmuje także krajalnice. Dzięki nim otrzymujemy równo pokrojony produkt o stałej jakości. Co ważne, nie generujemy odpadów, a co za tym idzie, strat.
Krajalnica grawitacyjna do wędlin posiada odpowiednie nachylenie stołu podawczego względem noża. Dzięki temu pokrojona żywność jest prawidłowo dociśnięta, a krojenie nie wymaga użycia dużej siły. Niektóre modele pozwalają na krojenie zarówno twardych wędlin, jak i miękkich serów. Dzięki temu nie inwestujemy w dwie osobne maszyny.
Krajalnica półautomatyczna wspomaga pracę krojenia wędlin i serów. Wyposażona jest w panel sterujący pozwalający na wybranie prędkości i skoku stołu podawczego. W niektórych modelach
zastosowane są rozwiązania ułatwiające krojenie ręczne. Jest nim na przykład opcja zmiany prędkości stołu podawczego. Krajalnica Ma-Ga S3-712 jest przykładem modelu półautomatycznego z powyższymi funkcjami.
Krajalnica automatyczna to najwygodniejszy model. Po prostu wybieramy grubość i ilość plastrów. Krajalnica wyłączy się automatycznie po pokrojeniu plastrów. Dodatkowe funkcje, takie jak odkładanie ciągłe, możliwe jest dzięki specjalnym czujnikom w maszynie.
Przedłużenie żywotności maszyny – regularna konserwacja
Nawet najdroższa krajalnica do mięsa nie popracuje długo bez właściwej konserwacji. Czyszczenie zapewnia higienę oraz dłuższą żywotność i dobry stan elementów.
Proces rozpoczynamy od demontażu części do mycia. Odkręcamy między innymi pokrętła i osłony noża, odsuwamy tacę. Następnie myjemy wszystko dokładnie pod bieżącą wodą. Po wytarciu podzespołów montujemy z powrotem elementy.
Nóż krajalnicy należy także regularnie ostrzyć. Służy do tego kamień ostrzący do krajalnicy. Ważne, aby po naostrzeniu noża pamiętać o dokładnym usunięciu pozostałości, tak aby nie przenieść ich na krojony towar. Niektóre części powinno się także regularnie smarować specjalnym olejem.
Czyszczenie oraz konserwacja zapewni dobry stan krajalnicy.
Przeczytaj więcej o krajalnicach:
https://blog.abm.com.pl/krajalnica-do-sklepu-jak-wybrac-najlepsza/
http://wyposazeniedlasklepow.pl/sklep-spozywczy/wybieramy-trwale-krajalnice-do-sklepu-miesnego/