Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Blog chmura tagów
Ostrze do krajalnicy – czym kierować się przy wyborze 0
Ostrze do krajalnicy – czym kierować się przy wyborze

Ostrze do krajalnicy to element, który zapewnia prawidłową pracę każdej krajalnicy. Markowe noże do krajalnic zapewniają długie użytkowanie i lepszą wydajność urządzenia do krojenia wędlin lub serów. Jak często należy wymieniać nóż w krajalnicy? Czy przy zakupie noży warto nabyć również kamienie ostrzące i gładzące? Na te pytania odpowiadamy w tekście niżej.

Krajalnica ostra jak brzytwa

Noże w krajalnicach najczęściej wykonywane są ze stali węglowej pokrytej chromem lub teflonem. Dzięki temu nóż, czyli inaczej tarcza do krajalnicy kroi wędlinę lub ser na perfekcyjne plastry. Teflon chroni także przed przywieraniem jedzenia do powierzchni noża. Warto zatem zakupić nóż teflonowy, jeśli używamy krajalnicy do krojenia serów.

W celu przedłużenia żywotności noża, a także prawidłowego działania urządzenia, niezbędna jest odpowiednia pielęgnacja noża. Jak podaje producent krajalnic marki Ma-Ga, podczas użytkowania krajalnicy należy szczególnie dbać o przestrzeganie czystości. Krajalnicę należy oczyścić z resztek jedzenia po każdej pracy, ze szczególnym uwzględnieniem noża. W tym celu użyjmy wilgotnej ściereczki. Należy zwrócić przy tym uwagę zwłaszcza na wewnętrzną stronę noża.

Co ważne, po umyciu nóż należy dokładnie osuszyć. Warto także, by przez pewien czas nie przykręcać pokrywy noża do krajalnicy. Najwygodniej zatem, jeśli czynności te wykonamy pod koniec pracy. W ten sposób nóż będzie mógł spokojnie schnąć przez całą noc. Nóż należy oczyścić z tłuszczu i osuszyć także przed każdorazowym ostrzeniem.

Czynności konserwujące wykonujemy zwykle codziennie, co miesiąc oraz raz na trzy miesiące, w zależności od konkretnego elementu. Częstotliwość czyszczenia oraz rodzaj czynności zależy od modelu krajalnicy. Przykładowo, noży nowego typu nie należy codziennie ostrzyć. Warto zatem zapoznać się z instrukcją obsługi urządzenia, zanim podejmiemy jakiekolwiek czynności.

Co stanie się, jeśli nie zastosujemy się do zaleceń producenta? Konsekwencją będzie niestety pojawienie się korozji na powierzchni noża. Warto wspomnieć, że ostrze oraz ściernice (kamienie) nie podlegają bezpłatnej wymianie, nawet w okresie gwarancji. Naprawa lub wymiana jest płatna. Widzimy zatem, że warto regularne dbać o pielęgnację krajalnicy.

 

Wymiana ostrza do krajalnicy

Ostrzenie noża jest niezbędne, aby krajalnica działała w sposób prawidłowy. Najlepiej zrobimy, stosując się do zaleceń producenta urządzenia w kwestii ostrzenia. Zwykle warto wykonać ostrzenie, kiedy zauważymy, że pogarsza się jakość krojenia. W celu wygodnego ostrzenia noża, w krajalnicy znajduje się ostrzarka z kamieniem ostrzącym, a także gładzącym. Oczywiście regularne ostrzenie noża w krajalnicy powoduje, że jego powierzchnia stopniowo maleje. Kiedy zatem najlepiej wymienić nóż w krajalnicy?

Wymianę noża zaleca się wtedy, kiedy jego średnica ulegnie zmniejszeniu do wartości podanej dla konkretnej krajalnicy. Informację tę znajdziemy w instrukcji obsługi swojej krajalnicy. Tępy nóż o małej średnicy uniemożliwia bowiem prawidłowe krojenie żywności. Ponadto mniejsza średnia sprawia, że ściernice ostrzarki ostrzące i gładzące nie dosięgną noża.

Warto postawić na sprawdzony nóż renomowanych marek, na przykład Ma-Ga lub sprawdzonego producenta wyposażenia sklepów. Tani nóż do krajalnicy przypadkowego producenta może szybko się stępić. Warto także stosować nóż i kamienie dedykowane naszemu modelowi krajalnicy.

Jak wspomnieliśmy, w krajalnicy znajduje się kamień ostrzący oraz gładzący, zwane także ściernicami ostrzarki. Kamienie te znajdują się w elemencie zwanym ostrzarką, zamontowaną nad nożem krajalnicy. Oprócz regularnej wymiany noża należy także wymieniać kamień ostrzący i kamień gładzący. Aby praca krajalnicy była bardziej wydajna, powinniśmy wymienić oba kamienie jednocześnie. Wymiana tylko jednego z kamieni grozi niewłaściwie naostrzonym nożem kołowym (tarczą). Może to powodować nieprawidłową pracę maszyny.

Krajalnica wymaga odpowiedniej pielęgnacji, która sprawia, że urządzenie będzie pracować bezawaryjnie. Krajalnicę należy regularnie oczyszczać z tłuszczu i smarować. Warto poznać wskazówki dotyczące konserwacji konkretnego modelu krajalnicy, które podaje producent.

Jako producent wyposażenia sklepów oferujemy urządzenia sklepowe – krajalnice, kotleciarki i maszynki do mięsa. Sprzedajemy również elementy krajalnic, takie jak noże, kamienie ostrzące i gładzące. Jako autoryzowany serwis firmy Ma-Ga zapewniamy wsparcie gwarancyjne oraz pogwarancyjne.

Przeczytaj również:
http://wyposazeniedlasklepow.pl/asortyment-dodatkowy/ostrze-do-krajalnicy-precyzyjne-krojenie-zywnosci/
https://blog.abm.com.pl/krajalnica-do-sklepu-jak-wybrac-najlepsza/

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Informacja w nagłówku

Infolinia:

Telefon: 515 212 316, 515 212 301

Email: sklep@abm.com.pl

Informacja w stopce
F01 JS Helper
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium