Przykłady nośników reklamowych w gastronomii
Marketing w gastronomii, podobnie jak w innych branżach, jest nastawiony na komunikację z Klientami. Nośniki reklamowe (materiały POS) to skuteczne narzędzia do promocji stoiska gastronomicznego lub kącika kawowego. Zarówno w sklepie spożywczym, jak i na stacji benzynowej. Dzięki nim zaprezentujemy ofertę i wyróżnimy promocje. Jakie są niezbędne materiały reklamowe dla branży gastronomicznej?
Produkty reklamowe dla stoiska gastronomicznego
Do głównych materiałów reklamowych dla kącików gastronomicznych zaliczamy menu. Karta dań i napojów występuje zwykle w postaci ulotki lub zawieszanej tablicy. Na stoisku gastronomicznym lub kawiarnianym możemy też postawić stojaki na menu wykonane z pleksi. W ten sposób zaprezentujemy Klientom ofertę specjalną (na przykład dania lub napoje sezonowe) lub danie dnia. Stojaki mogą być też używane do oznaczania stolików wyłączonych z użytku. Wystarczy wydrukować odpowiednią informację i umieścić ją w ramce stojaka. Kieszeń plakatowa w stojaku chroni ulotkę przed zabrudzeniem.
Stojaki na menu dla gastronomii są dostosowane do różnych formatów ulotek. Jak na przykład obrotowy stojak na menu A4 lub stojak A5. W naszym e-sklepie proponujemy stojaki z podstawką w kolorze białym lub czarnym.
Menu warto umieścić tuż przy stoisku, na przykład na stojaku informacyjnym teleskopowym. Polecamy stojaki teleskopowe o długości 30 cm lub 75 cm. Niektóre stojaki mają opcję regulacji wysokości, więc możemy korzystać z nich w różnych miejscach.
Aby zaciekawić Klientów, warto zaprezentować chwytliwe hasła i zabawne treści. Ciekawy komunikat ozdobiony rysunkiem można zaprezentować na potykaczu kredowym. Z kolei stojak reklamowy OWZ z ramą zatrzaskową doskonale nadaje się na plakaty.
Jeśli oferujemy jedzenie na wynos, zapewnijmy odwiedzającym nas Klientom broszury. To ułatwi im wybór dań i zachęci do skorzystania z usług w przyszłości. Do prezentacji broszur zastosujmy na przykład stojaki na ulotki z pleksi.
Dodatkowe wyposażenie gastronomii
Oprócz materiałów reklamowych w gastronomii sprawdzą się dodatki, które ozdobią stoisko i nadadzą mu wyjątkowego charakteru. Do dekoracji możemy wykorzystać sztuczne owoce i warzywa. Barwne zestawy sztucznej żywności w ozdobnych misach lub koszach dopełnią wystrój stoiska. Możemy zdecydować się sztuczne warzywa, takie jak imitacje papryczek chili, warkocze czosnku czy sztuczna kukurydza. Na stoisku grillowym sprawdzi się sztuczny kurczak czy imitacja hot-doga.
Wśród sztucznych owoców do wyboru mamy między innymi arbuzy, jabłka czy banany. Możemy samodzielnie skomponować swój zestaw poprzez wybranie pojedynczych okazów. Lub też wybrać gotowy zestaw sztucznej żywności.
Pamiętajmy też o właściwych oznaczeniach, takich jak tabliczki informacyjne do gastronomii. Na przykład tabliczka zakaz palenia, instrukcja mycia i dezynfekcji rąk, tabliczka zakaz sprzedaży energetyków.
Sprawdź asortyment uzupełniający: https://www.abm.com.pl/asortyment-uzupelniajacy-do-sklepu
Przeczytaj też:
https://wyposazeniedlasklepow.pl/sklep-spozywczy/swiateczny-merchandising-przyklady/