Dlaczego warto zadbać o nóż do krajalnicy przed świętami 0
Dlaczego warto zadbać o nóż do krajalnicy przed świętami

Jak przygotować nóż do krajalnicy przed świętami

Nóż do krajalnicy – to on odpowiada za to, jak będzie wyglądać każdy plaster wędliny, który trafi do Klienta. Czy wiesz, że jego działanie przekłada się na jakość obsługi i zadowolenie Klientów, zwłaszcza w okresie świątecznym? Dziś wyjaśniamy, dlaczego warto zadbać o ostrze krajalnicy odpowiednio wcześniej i uniknąć problemów w czasie świątecznego szczytu sprzedaży.

Spis treści:
1. 5 korzyści z regularnej konserwacji ostrzy do krajalnicy.
2. Jakie są najczęstsze błędy w pielęgnacji noży?
3. Jak dbać o nóż krajalnicy, aby nie stracił ostrości?
4. Podsumowanie – zadbaj o krajalnicę przed okresem świątecznym.

5 korzyści z regularnej konserwacji ostrzy do krajalnicy

Sezon świąteczny to czas wzmożonego ruchu w sklepach, zwłaszcza na stoiskach z wędlinami. Sprawnie działająca krajalnica staje się wtedy nieodzownym narzędziem pracy. Dbanie o poprawne działanie wszystkich elementów urządzenia (tutaj pisaliśmy o częściach do krajalnicy) powinno należeć do obowiązków pracowników. Tylko wtedy krajalnica będzie działać prawidłowo przez cały okres intensywnej pracy. Oto 5 korzyści z utrzymywania ostrza w dobrym stanie.

1. Ostry nóż krajalnicy zapewnia precyzyjne krojenie

Naostrzony nóż pozwala na krojenie plastrów o odpowiedniej grubości i sprawia, że podczas cięcia wędlin powstaje mniej odpadów. Pozwala to maksymalnie wykorzystać każdy produkt i zmniejszyć straty sklepu.

2. Dbanie o stan urządzenia przekłada się na zadowolenie Klientów

Wyobraź sobie sytuację, w której personel musi przerwać obsługę Klientów, aby naostrzyć tarczę do krajalnicy. Oczekujący w kolejce zaczynają się denerwować, a kilku z nich rezygnuje z zakupów. Utrzymywanie krajalnicy w dobrym stanie niweluje ten problem. Zapewnia płynność pracy, przyśpiesza obsługę i zwiększa zadowolenie Klientów.

3. Konserwacja noża zmniejsza ryzyko awarii krajalnicy

Dzięki czyszczeniu i ostrzeniu noża unikniesz częstego serwisowania sprzętu. Nie musisz martwić się o przerwę w działaniu stoiska i ponoszenie wysokich kosztów naprawy.

4. Ostrzenie noża przedłuża jego żywotność

Regularne ostrzenie znacząco przedłuża okres eksploatacji noża. Dzięki temu nie będziesz musiał wymieniać noży częściej, niż jest to konieczne.

5. Czyszczenie ostrza chroni przed rozwojem bakterii

Czystość to podstawa zasada prawidłowego funkcjonowania stoiska z wędlinami. Dokładne mycie noża po zakończonej pracy zapobiega namnażaniu się bakterii i zapewnia bezpieczeństwo żywności.

Nóż do krajalnicy stalowy 250

Nóż ze stali do krajalnicy

Nóż do krajalnicy stalowy 220

Nóż stalowy

Kamień ostrzący do krajalnicy

Kamień do krajalnicy

Jak dbać o nóż krajalnicy, aby nie stracił ostrości

Ostry nóż jest niezbędny do prawidłowego działania krajalnicy do wędlin. Jednak z biegiem czasu nawet najlepszy nóż traci swoją ostrość, co wpływa na jakość cięcia. Aby uniknąć problemów w czasie intensywnej sprzedaży, warto już wcześniej zadbać o stan noży. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek.

  • Wykonuj regularnie ostrzenie noża – częstotliwość zależy od intensywności użytkowania. W hipermarketach zwykle odbywa się to raz w tygodniu, a w mniejszych sklepach raz w miesiącu. Jeśli będziesz to robić zbyt rzadko, tępy nóż nie zapewni odpowiedniej jakości krojenia żywności. Z kolei zbyt częste ostrzenie prowadzi do szybszego zużycia noża. Pamiętaj, że po naostrzeniu noża należy wygładzić go kamieniem gładzącym, aby krojenie wędlin było płynne.

    Warto wiedzieć: Krajalnice ze wbudowaną ostrzałką (inaczej ostrzarką) nie wymagają demontażu noża podczas ostrzenia.
  • Wymień nóż, jeśli jego średnica znacznie się zmniejszyła – ostrzenie noża prowadzi do stopniowego zmniejszania jego średnicy. Kiedy należy wymienić nóż? Zazwyczaj po długim użytkowaniu, gdy ostrzenie przestaje przynosić oczekiwane efekty, a średnica noża osiągnie minimalny poziom. Przy nożu o średnicy 300 mm graniczna wartość wynosi 290 mm.
  • Pamiętaj o wymianie zużytych kamieni – do ostrzenia noża w krajalnicy służą kamienie ostrzące (ostrzałki) i gładzące (ściernice). Usuwaj regularnie tłuszcz z ich powierzchni, przemywając je alkoholem. Kamienie po jakimś czasie zużywają się i wtedy należy je zastąpić nowymi. Ich wymiana jest też konieczna przy zakładaniu nowego noża.

Jakie są najczęstsze błędy w pielęgnacji noży

Niestety podczas czyszczenia noża do krajalnicy łatwo o błędy, które mogą przyspieszyć jego zużycie, zarysować powierzchnię lub obniżyć jakość krojenia. Jakie są najczęstsze pomyłki popełniane przy pielęgnacji noży?

  • Pomijanie regularnego i dokładnego czyszczenia, i ostrzenia noży.
  • Ignorowanie wskazówek umieszczonych w instrukcji obsługi.
  • Wymiana tylko jednego kamienia do noża (ostrzącego lub gładzącego).
  • Używanie niewłaściwych narzędzi do czyszczenia (na przykład ostrych szczotek).
  • Stosowanie uniwersalnych środków do czyszczenia (zamiast płynów do urządzeń mających kontakt z żywnością).

Podsumowanie – zadbaj o krajalnicę przed okresem świątecznym

Przed okresem świątecznym sprawdź, czy Twoje stoisko z wędlinami jest gotowe na wzmożony ruch. Zadbaj o stan krajalnicy, aby zapewnić Klientom produkty najwyższej jakości. Regularna konserwacja noża pozwala uniknąć problemów podczas gorących okresów w handlu. 

Przygotuj się na intensywny okres sprzedaży – sprawdź stan krajalnicy już teraz, aby zapewnić płynność pracy!

Więcej o krajalnicach przeczytasz tutaj:
https://wyposazamysklepy.pl/wyposazenie-sklepu-miesnego-krajalnica-do-miesa 

Potrzebujesz porady - zadzwoń tel. +48 515 212 306

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
F01 JS Helper
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium